Nalewki, Alkoholowe przepisy, ● Wódki - Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Nalewka malinowaWsypa� �wie�e i czyste maliny do butli, zala� je spirytusem 70 % tak, by by�y tylko przykryte i postawi� na s�o�cu na 3-4 dni. Zla� spirytus i zaprawi�, dodaj�c na ka�de 0,5 l p�ynu - 0,25 l wody i 18 dag cukru (cukier rozpu�cic wcze�niej w gor�cej wodzie). Jest to doskona�e lekarstwo na przezi�bienie.Ja�owc�wka50g jag�d ja�owca, 2g ziela angielskiego, 1,6g mielonego cynamonu, 2g sk�rki pomara�czowej, 3g korzenia arcydzi�gla wsypujemy do s�oika i zalewamy 1l spirytusu. Macerujemy 2 tygodnie. Przecedzamy przez filtr do kawy,dodajemy 100g cukru i 2 l wody. Odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Je�eli konieczne, to ponownie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna le�akowa� kilka miesi�cy. Spo�ywamy po kileliszeczku w razie niestrawno�ci i przy przezi�bieniach (i nie tylko).Nalewka mi�towaDo szklanego s�oja w�o�y� sk�rk� z cytryny, kilka ga��zek mi�ty, doda� 1/2 litra spirytusu i 1/2 litra przegotowanej wody z rozpuszczonym w niej cukrem. Odstawi� na minimum 4 tygodnie po czym przecedzi�. Nalewka dobra jest przy problemach z trawieniem.Nalewka (list�wka) porzeczkowaNa wiosn�, gdy listki czarnych porzeczek s� jeszcze ma�e, zerwa� je razem z delikatnymi koniuszkami m�odych ga��zek.Nape�ni� nimi lu�no butl� lub g�siorek (bez ugniatania). Nast�pnie zala� do pe�na 2 l w�dki tak, aby li�cie by�y ca�kowicie przykryte. Odstawi� nalewk� w ciep�e miejsce na tydzie�, a przez dalsze 3 tygodnie trzyma� j� w ch�odzie.Zla� nalewk�, a li�cie porzeczkowe zasypa� 0,2 kg cukru wymieszanego z 3 - 5 g kwasu cytrynowego i postawi� w cieple, aby cukier si� rozpu�ci�. Ten aromatyczny syrop doda� do nalewki, wymiesza� i zla� do ciemnych butelek, cedz�c przez bibu�� lub wat�.Ma w�a�ciwo�ci lecznicze: dzia�a moczop�dnie, dobra jest na nie�yt �o��dka i jelit.Nalewka orzechowaP� szklanki niedojrza�ych, pokrojonych orzech�w w�oskich (z zielonymi �upinami) zala� 0,4 litra 70% spirytusu, odstawi� w szklanym naczyniu na 14 dni. Przecedzi� i przela� do butelek. Stosowa� ok. 1 ml nalewki rozcie�czonej w niewielkiej ilo�ci wody przy zatruciach pokarmowych.Arcydzi�glowe wino lecznicze40g rozdrobnionego korzenia arcydzi�gla, 20g li�ci melisy, 35g cynamonu zala� 3/4 litra wina gronowego. Macerowa� przez 21 dni po czym przecedzi� i przela� do ciemnych butelek. U�ywa� raz dziennie po ma�ym kieliszku (najlepiej po obiedzie) przy r�znych nerwicach, w zaburzeniach trawienia, wzd�ciach, nadmiernej fermentacji w jelitach.Ja�owc�wkaZmia�d�y� 20 dag jag�d ja�owca i wsypa� do s�oja. Zala� 1 litrem w�dki. Po dw�ch tygodniach odcedzi� w�dke od ja�owca i doda� syrop sporzadzony z 0,1 litra wody, 10 dag cukru i 0,1 litra spirytusu. Po dw�ch trzech dniach zla� nalewk� do butelek. Mo�na j� spo�ywa� po kilku miesi�cach ale najsmaczniejsza jest dopiero po roku. Stosowa� po ma�ym kieliszku przy k�opotach z trawieniem.Nalewka czosnkowa50g zmia�dzonego czosnku zala� 150g koniaku. Odstawi� w zamkni�tym naczyniu na 14 dni. Po tym czasie przecedzi� i pi� dwa razy dziennie, dwie godziny po jedzeniu, po 25 kropli w kieliszku, dodaj�c nieco przegotowanego mleka.Nalewka ma zastosowanie przy nadci�nieniu tetniczym, podwy�szony cholesterolu.Cytryn�wkaZ 10 cytryn obra� cienko sk�rk� i namoczy� j� na 24 godziny w 4 l spirytusu.2 kg cukru zala� 2l wody.Gdy si� kilka razy zagotuje, zla� do wazy i do gor�cego syropu doda� spirytus �ci�gni�ty znad sk�rek.Wymiesza�, aby po��czy� si� z cukrem i pozostawi� w spokoju.Z tej porcji otrzymamy 7 l doskona�ej nalewki.Trzeba pami�ta�, aby la� spirytus do gor�cego syropu, gdy� inaczej trunek b�dzie m�tny.Ja�owc�wka (stosowa� przy k�opotach z trawieniem)Sk�adniki: 20 dag jag�d ja�owca, 1 litr w�dki, 0,1 litra spirytusu, 0,1 litra wody, 10 dag cukru.Jagody zmia�d�y� i wsypa� do s�oja, zala� je w�dk�. Po dwuch tygodniach oddzieli� w�dk� od resztek ja �owca i dola� syrop ze spirytusem. Po 2-3 dniach zla� nalewk� do butelek. Spo�ywa� po kilku miesi�cach (pe�nowarto�ciowy nap�j otrzymujemy dopiero po roku).K�piel ja�owcowaZagotowa� 1 kg m�odych ga��zek ja�owca oraz gar�� jego owoc�w w 2 litrach wody. Po ostudzeniu przecedzi�, wla� do wanny i dope�ni� woda o temp. ok. 38 stopni do 1/3 obj�to�ci. Czas k�pieli oko�o 15 minut. Stosowa� w reumatyzmie, artretyzmie i wypryskach sk�rnych.Nalewka lub syrop z mleczaSk�adniki� 500 kwiat�w mlecza (najwi�kszych z teren�w czystych ekologicznie)� 1 kg cukru� 1 l w�dki� 2 l wody� 3 cytrynyEtapy przygotowania1. Kwiaty zasypujemy cukrem i zalewamy wod�. Cytryne pokrojona w plastry wk�adamy do kwiat�w.2. Gotujemy ok. 1-2 godz. Odstawiamy na 1 dzie� i ponownie gotujemy. Rozlewamy do s�oiczk�w - je�li ma to byc syrop najlepszy na kaszel .3. Jesli chcemy uzyskac nalewke to w 2-gim dniu do syropu wlewamy w�dk� i rozlewamy do butelek. Nalewka doskona�a na przezi�bienie.Porter�wka alkoholSk�adniki� 500 ml spirytusu� 500 ml ciemnego piwa (np.Porter)� 3/4 szklanki cukru� 1 ma�e opakowanie cukru waniliowego� 1 cytrynaEtapy przygotowania1. Piwo podgrza� z cukrem.NIE GOTOWA�!2. Doda� cukier waniliowy i wyci�niety sok z cytryny. Wystudzi�, potem wymiesza� ze spirytusem. Odstawi� w ciemne miejsce na minimum 30 dni.3. Alkohol przecedzi� i wla� do ozdobnych butelek. �adnie zapakowan� butelk� mo�na da� w prezencie. Na zdrowie!Wino z ziemniak�wSk�adniki na 6 porcji� 5 l wody� 2 kg ziemniak�w� 2 kg cukru� 3 pomara�cze� 2 cytryny� 8 dkg imbiruEtapy przygotowania1. Ziemniaki ugotowa� w mundurkach w 5 litrach wody. Gdy b�d� ju� mi�kkie wyj�� i odstawi�. Do wody z ziemniak�w doda� imbir, pomara�cze i cytryny przekrojone na p� i gotowa� jeszcze przez 15 minut.2. Po och�odzeniu przecedzi� i doda� 20 dkg dro�dzy rozpuszczonych w ciep�ej wodzie. Po kilku godzinach doda� po�owe cukru. Reszte cukru doda� po 3 dniach. ( zamiast pomara�czy mo�na doda� kwasku cytrynowego ale wtedy wino nieco straci na smaku)3. Odczeka� minimum 2 tygodnie i przela� do butelekKoniakSk�adniki� 1/2 litra wodki� 1 lyzka ryzu� 2 sliwki suszone� 30 rodzynek� 1 lyzka herbatyEtapy przygotowania1. Wszystkie produkty wymieszac. Wlac do sloika, zakrecic.2. odczekac 3 tygodnie. Przecedzic i picAny��wkaJak kto� chce �atw� any��wk� wstarczy kupic cukierki(tak cukierki)Any�owe-Mintes produkowane przez Goplan� no i 0,7 w�dki Sobieski(ta jest do celu najlepsza-wytrawna bez posmaku) wyci�gamy rozga��ziacz w�ucamy 5-6 cukierk�w i odstawiamy do rozpuszczenia na dwa dni najlepiej w jakie� cieplejsze miejsce-po tym czasie przepuszczamy alkochol przez czyst� gaz� i wlewamy z powrotem do umytej wcze�nie tej samej butelki.Mnie bardzo smakowa�a szczeg�lnie ten ch��d w brzuszku.Likier benedykty�skiSk�ad:3 g owoc�w ja�owca 6 g kolendry 3 g kminku 3 g czarnuszki 3 ziarnka pieprzu 6 pestek z jab�ek 1 go�dzik 1/2 g any�u 1 g mi�ty 11/2 g majeranku 1/2 g szafranu (lub kurkumy) 1l czystej w�dki (50%) 30 dag cukruWszystkie sk�adniki zala� w�dk� i odstawi� na dwa tygodnie. Po tym czasie p�yn zla� do innego naczynia i doda� cukier. Przefiltrowa� do butelki przez wat� w�o�on� w lejek. Po kilku dniach likier jest ju� dobry. Po roku lub dw�ch - jeszcze lepszy.Ja�owc�wka50g jag�d ja�owca, 2g ziela angielskiego, 1,6g mielonego cynamonu, 2g sk�rki pomara�czowej, 3g korzenia arcydzi�gla wsypujemy do s�oika i zalewamy 1l spirytusu. Macerujemy 2 tygodnie. Przecedzamy przez filtr do kawy,dodajemy 100g cukru i 2 l wody. Odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Je�eli konieczne, to ponownie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna le�akowa� kilka miesi�cy. Spo�ywamy po kileliszeczku w razie niestrawno�ci i przy przezi�bieniach (i nie tylko).Nalewka z owoc�w ja�owcaSk�adniki:35 suszonych lub 70 �wie�ych owoc�w ja�owca,2 �y�eczki cukru,1 l czystej w�dki.Spos�b przyrz�dzenia:Owoce op�ucz, os�cz, a potem w�� do butli (nalewka b�dzie bardziej aromatyczna, je�li owoce wcze�niej ut�uczesz w mo�dzierzu). Nast�pnie dodaj cukier i zalej owoce w�dk�.Butl� zatkaj i odstaw w ch�odne miejsce na 6 tygodni (co 2-3 dni wstrz��nij naczyniem). Nast�pnie p�yn znad owoc�w zlej do czystej butelki i odstaw do sklarowania. Po 2 tygodniach nalewk� zlej, a osad przefiltruj."Ja�owc�wka" jest najlepsza po 3 miesi�cach.Porter�wkaPrzygotowanie: 10-15 minOczekiwanie: ok. 2hTrudno��: jak zwykle: very easySk�adniki� 0,5 litra piwa porter� 3/4 szklanki cukru� 3/4 szklanki spirytusu� 1 opakowanie cukru waniliowegoEtapy przygotowania1. piwo podgrza� w rondelku, dosypa� 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy, (podgrza� tak by cukier si� rozpusci�, ale nie doprowadzi� do wrzenia)2. odstawic na kilka minut do przestygni�cia, i gdy nap�j b�dzie letni, dolac spirytus.3. odstawi� w ch�odne miejsce (najlepiej zamra�alnik:) na jakie� 1,5-2h aby si� sk�adniki przegryz�y i... gotowe:)4. PS: nap�j jest zaiste smaczny i kopytny; polecamJa�owc�wkaut infraWe� cztery kwarty w�dki, i rozpu�� w wodzie dwa funty cukru; wlej w�dk� i syrop w butel; wrzu� do tego p� funta jag�d ja�owcowych, �wier� �uta any�u, �wier� �uta kolendry i �wier� �uta go�dzik�w; to wszystko rozt�ucz troch� w mo�dzierzu, zam�� i zatkaj, niech tak stoi przez trzy tygodnie. Przeced� przez sito, a potem przez worek lub bibu��, i zlej likwor do butelki.autor tego likworu:Kuchmistrz Polski z roku Pa�skiego 1856 - starym j�zykiem napisany, i takim� spisany przez Chef Paul'aProporcya na miary nowe:�ut = 12,66 g.kwarta = 0,9422 litrafunt = 32 �utyJa�owc�wka...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]