Nadzorujemy idealną operacją systemu refluksowego, 1-Destylaty-Wino
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Nadzorujemy operacją systemu refluksowego - aby otrzymać idealnie czysty,
neutralny spiritus.
Mamy zbiornik z 20L 10%-15% zacieru.
1. Zaizoluj termicznie bojler i kolumnę. Ten punkt ważny jest w każdej destylacji:
zgrubnej (kociołek) i spirytusowej – regulowany refluks.
2. Napełnij bojler i przeprowadź destylację zgrubną – pierwsze gotowanie. Nie
kombinuj tu nic z refluksem, zawór zostaw całkowicie otwarty, odlej pierwszy (w
przybliżeniu) 0.5% do 1% ilości zacieru (10L zacieru – wylej 100ml; 20 L zacieru –
odlej 200ml) odbierz resztę aż prawie cały etanol jest wygotowany – z rurki leci 25%
(nawet 20%) destylatu lub do momentu, gdy zacznie pojawiać się mętność.
3. Zabierz płyn z tej destylacji w jedno naczynie. Będzie on zmieszany z wodą i nie
będzie w nim żadnych ‘grubych’ substancji oprócz czystego płynu – średnia moc
50%-60%
4. Gdy nazbierasz płyn z 3-4 zgrubnych gotowań zacieru powinieneś mieć ilość
rozcieńczoną do 40%-50% do załadowania ‘całego’ bojlera (3/4 pojemności). Teraz
przygotuj destylację z refluksem. Pomierz pojemność destylatu i sprawdź moc całości
– oblicz dokładnie ilość czystego alkoholu (95%) w płynie. Będzie potrzebne później.
Operowanie refluksu
1. ZAMKNIJ zawór odbioru całkowicie – rozpoczynasz ze 100% refluksem. Włącz
obieg wody, aby upewnić się, że chłodzenie działa. Dobrze jest, aby mieć, prócz
kontroli grzałek, regulację szybkości chłodzenia – pozwoli to precyzyjniejszą
regulację procesu. Włączasz grzałki.
2. Doprowadź płyn do wrzenia. Kiedy zacier zacznie wrzeć temperatura w kolumnie
zacznie wzrastać (tu dobrze jest mieć dodatkowy, zgrubny termometr w połowie
wysokości kolumny, który wskaże 10min. 15min. Wcześniej, że temperatura w
kolumnie wzrasta?
3. Gdy temperatura w szczycie kolumny (główny termometr pod chłodnicą) osiągnie
około76C, zmniejsz trochę ogrzewanie. Chcesz, aby płyn ciągle wrzał, ale nie chcesz,
aby wrzał zbyt gwałtownie.
4. Utrzymaj aparat w tak zbalansowanym 100% refluksie przez około 15-30 minut
(godzina nie jest przesadą). Co robisz w tym czasie to budujesz poprawne proporcje
składników oparów w kolumnie – tu celem jest osiągnięcie równowagi/stabilizacji
tego systemu. Najlżejsze frakcje będą skoncentrowane najwyżej w kolumnie.
5. Po 15- 30 minutach system refluksu jest w równowadze. Temperatura u szczytu
kolumny jest stabilna w granicach 78.2C-78.3C z dokładnie mierzącym termometrem.
6. Teraz, bardzo delikatnie, delikatnie otwórz zawór odbierania. Odbierz około 1% (z
~20L gotowanego płynu 150ml – 200ml) – wczesnego przedgonu - z szybkością 1-2
kropel na sekundę. Temperatura na głównym termometrze – w głowicy – nie powinna
wzrosnąć. Jeśli wzrośnie znaczy to, że odbierasz zbyt szybko.
UWAGA – ta część destylatu to śmiecie nie powinny one być używane do spożycia i
nie powinny być dodawane do kolejnych gotowań – tu są niezdrowe chemikalia,
skoncentrowany metanol – rozpuszczalnik. Można to użyć do walki z mrówkami,
jako paliwo do lampki spirytusowej itp. Nigdy nie używaj tej części destylatu do
spożywania.
7. Podstaw pojemnik na czysty destylat. Z tą samą szybkością odbieraj destylat
obserwując temperaturę w głowicy. Obserwuj też temperaturę wody z chłodnicy –
powinna być dość ciepła, ale nie na tyle, żeby ze szczytu głowicy wydostawały się
jakiekolwiek opary. Utrzymuj odbieranie z szybkością np. 2-6 kropli na sekundę ( w
zależności od wielkości systemu). Temperatura przy wylocie destylatu powinna
utrzymywać się w granicach 0.1C od 78.3C, moc w granicach 95%, jeśli destylat jest
chłodny (około 20C).
8. Utrzymuj w miarę stałe warunki pracy aparatu, sprawdzając moc destylatu i
regulując szybkością odbierania (zaworem refluksu) obserwuj temperaturę w głowicy,
powinna być stała.
9. Odbieraj aż – w wyniku poprzednich i obecnych obliczeń – dojdziesz do momentu,
że odebrałeś
9/10
+ alkoholu z gotowanego płynu. Gdy dojdziesz do tego momentu
okaże się, że szybkość odbierania zmniejszyła się zasadniczo.
10. Gdy zauważysz, że temperatura destylatu przy ujściu zaczyna rosnąć, że trudniej
jest utrzymać stałą temperaturę poniżej 79C nastąpił koniec destylacji.
11. Główny gon powinien być pozostawiony otwarty (szmatka, filtr – ochrona przed
kurzem czy muchami! Tak muchy też lubią), aby odetchnął przez dzień lub dwa. Jeśli
Ty jesteś zmęczony to pomyśl o nieszczęsnym spirytusie, który tak godzinami
mordowałeś.
Powinieneś mieć piękny, czysty spirytus bez smaków i zapachów – ideał i cel naszych
usiłowań
Najważniejsze, aby na początku wprowadzić równowagę w kolumnie i możliwie
utrzymywać ją na jednym poziomie. Po kilku pędzeniach będziesz miał doskonałe
wyczucie Swego aparatu i poniższą instrukcję (z własnymi obserwacjami) przekażesz
potomności, sąsiadom lub dojrzewającemu synowi.
Juliusz
[ Pobierz całość w formacie PDF ]