Nalesniki podstawowe, kuchnia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Nalesniki podstawoweSkladniki:Mleko slodkie 1/4 litra (1 szklanka)Jaja 2 szt.Maka pszenna 1/4 litra (1 szklanka)Woda: oko�o 1/2 szklankiproszek do pieczenia, lub sody - 1/2 �y�eczkiSol, Cukier do smakuolej 1 �y�kaPrzepis:Wszystko roztrzepa� na jednolit�,g�adk� mas� konsystencji rzadkiej �mietany.Je�eli zbyt g�ste dodawa� wody.Uwaga!!!Mleko mo�e by� mieszane - s�odkie i zsiad�e (wtedy jeszcze lepiej rosn�).Rozgrzan� patelni� posmarowa� kawa�kiem s�oniny na widelcu i natychmiast la� ciasto (tylko tyle,aby cienko pokry�o patelni�). Gdy z jednej strony ciasto si� upiecze, odwr�ci� je podw�aj�c brzg no�em i podnosz�c placek palcami. Piec drug� stron� uwa�aj�c aby si� nie przypali�a. Upieczony wyrzuci� na p�aski talerz odwracaj�c patelni� itd.Nale�niki mo�na smarowa� czym chcesz wg uznania i mo�liwo�ci.Zawin�� lub z�o�y� we czworo. Nadziany nale�nik mo�na jeszcze obsmarzy� na ma�le.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]