Naturalne spalacze tłuszczu, Coś dla zdrowia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Szukaj termogenikówWród produktów spożywczych szukaj termogeników - substancji, które zwiększajš spalanie tłuszczu w organizmie. Dodanie ich do diety pomoże zachować szczupłš sylwetkę.Zielona kawaTa niepalona kawa, w smaku przypominajšca zielonš herbatę, bardzo skutecznie spala tkankę tłuszczowš. Obecny w niej kwas chlorogenowy i kofeina obniżajš stopień przyswajania glukozy z pokarmu i tym samym zmniejszajš możliwoć magazynowania przyswojonej glukozy w organizmie pod postaciš tłuszczu. Zdaniem naukowców systematycznie pijšc zielonš kawę, można zredukować iloć tkanki tłuszczowej nawet o 30 proc.! Co ważne, przyrzšdzamy jš w taki sam sposób jak kawę czarnš - 2-3 łyżeczki zmielonych ziaren wsypujemy do filiżanki, zalewamy goršcš wodš i czekamy kilka minut.Czerwona herbataNazywana jest "zabójcš tłuszczu". A to dlatego, że - jak wiemy z badań naukowych - aż u 88 proc. ochotników, którzy pili jš regularnie, zredukował się poziom tkanki tłuszczowej. I to bez wprowadzania zmian w sposobie odżywiania. W czerwonej herbacie znajdujš się polifenole, które przyspieszajš zamianę tłuszczu w energię. Natomiast enzymy obecne w tym naparze pobudzajš do pracy układ trawienny, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit i metabolizm. Dietetycy zalecajš, by spożywanie czerwonej herbaty połšczyć z dietš. Najlepiej pić jej kilka filiżanek dziennie, pół godziny po każdym posiłku. Czerwona herbata dodatkowo ma działanie moczopędne, oczyszcza organizm z toksyn iGrejpfrutJest niskokaloryczny (39 kcal w 100 g), zdrowy i sprzyja szczupłej sylwetce. W 90 proc. składa się z wody. Zawiera witaminy C, E, PP, z grupy B. Udowodniono, że grejpfrut utrudnia odkładanie się tłuszczu i reguluje trawienie, przyspieszajšc tempo odchudzania. Zagraniczne badania wykazały, że osoby, które każdego dnia jadły pół grejpfruta do każdego posiłku, w cišgu trzech miesięcy zrzuciły ok. 7 kg (dla porównania - osoby na tej samej diecie, ale bez dodatku grejpfrutów, schudły tylko 1 kg). Zdaniem badaczy najlepsze efekty odchudzajšce uzyskamy, łšczšc te owoce z produktami białkowymi. Spalanie tłuszczu przyspieszš również inne cytrusy.CynamonTa aromatyczna przyprawa kuchenna w naturalny sposób spala tłuszcz. Obecne w nim zwišzki wykazujš zdolnoć stabilizowana stężenia glukozy we krwi - badania potwierdziły, że dodawanie 3 g cynamonu do jedzenia w cišgu dnia przez dwa miesišce bardzo korzystnie wpływa na poziom lipidów oraz glukozy we krwi. Ochotnicy, którzy wzięli udział w badaniu, po zakończeniu eksperymentu stracili na wadze, a ich BMI się obniżyło. Nieprzypadkowo wycišgi z cynamonu sš częstym składnikiem odchudzajšcych suplementów. Dobra wiadomoć jest taka, że wachlarz zastosowań cynamonu jest bardzo szeroki - potrawa pasuje m.in. do ciast, deserów, gulaszu, kawy.Pieprz kajeńskiSwojš zdolnoć do spalania tłuszczu pieprz cayenne zawdzięcza obecnej w nim kapsaicynie (ten sam zwišzek znajduje się w papryczce chili). Kapsaicyna ma właciwoci przeciwbólowe, antyutleniajšce oraz odchudzajšce - spożywanie produktów, które jš zawierajš, przyczynia się do wzrostu termogenezy organizmu, a to przekłada się na efektywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej. Doprawiajšc produkty pieprzem kajeńskim, podkręcamy tempo przemiany materii. Przyprawa chroni również układ pokarmowy przed zatruciem. Pieprz kajeński pasuje do dań mięsnych, zup, sałatek, makaronów, sosów, potraw jajecznych oraz goršcej czekolady.Jogurt naturalnyObecny w jogurcie wapń powoduje, że produkt ten wietnie przyczynia się do spalania tłuszczu. Pierwiastek nazywany jest niekiedy "mistrzem odchudzania" - jego skutecznoć potwierdziły badania. Uczeni z Instytutu Żywienia Uniwersytetu Tennessee w Knoxville odkryli, że wapń może być przechowywany w komórkach tłuszczowych i dzięki temu odgrywać kluczowš rolę w regulacji spalania tkanki tłuszczowej. Szacuje się, że dieta o obniżonej kalorycznoci, w której znajduje się ok. 1000-1400 mg wapnia, pozwala zgubić aż o 61 proc. więcej tkanki tłuszczowej i o 22 proc. więcej kilogramów. Jogurt naturalny ma 255 mg wapnia w 150-gramowym opakowaniu. Można też sięgnšć po mleko, parmezan, jogurt grecki.OrzechyWarto je jeć nie tylko dlatego, że sš bogate w przeciwutleniacze i cenne kwasy tłuszczowe. Sycš na długo, a do tego spalajš tłuszcz. Hiszpańscy naukowcy odkryli, że spożywanie orzechów dostarcza organizmowi dawkę dobrego tłuszczu, eliminujšc tłuszcz toksyczny. Orzechy ponadto podkręcajš tempo przemiany materii, a dodatkowo pomagajš zachować szczupłš sylwetkę poprzez obniżenie poziomu glukozy we krwi. Badania wykazały, że ochotnicy, którzy jedli 84 g migdałów dziennie przez 24 tygodnie, mieli o 18 proc. niższe BMI. Najlepiej jeć garć dowolnych orzechów dziennie - można dodać je do sałatki, owsianki, jogurtu itp.Ocet jabłkowyKto jeszcze się do niego nie przekonał, powinien zrobić to jak najszybciej. Jego prozdrowotne działanie jest wszechstronne - pomoże na problemy z trawieniem, anemię, astmę, bezsennoć. A przede wszystkim z punktu widzenia zgrabnej figury na długo zapewnia uczucie sytoci, hamuje łaknienie i przyspiesza spalanie tłuszczu. Ocet jabłkowy pobudza też metabolizm i pomaga utrzymać prawidłowš florę w jelitach. Należy spożywać go na zimno, np. dodajšc go do sałatek. W occie jabłkowym jest również bardzo duża iloć witamin i cennych dla zdrowia pierwiastków.Czerwone winoZespół naukowców z Uniwersytetu Stanu Oregon, Instytutu Technologii Stanu Massachusetts oraz Uniwersytetu w Ottawie odkrył, że obecny w czerwonym winie zwišzek o nazwie resweratrol przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i pobudza aktywnoć genu (SIRT1) hamujšcego powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Picie czerwonego wina w umiarkowanych ilociach nie tylko sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki, ale także chroni przed rozwojem gronych schorzeń, korzystnie wpływa na umysł, wydłuża życie i zwiększa odpornoć żołšdka na działanie kwasów trawiennych.RybyWarto je jeć dla zdrowia i szczupłej sylwetki. Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Missouri włšczenie tłuszczów rybnych do diety może przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej. Obecne w rybach zwišzki hamujš również apetyt i na długo zapewniajš uczucie sytoci. Badacze zaobserwowali, że spożywanie 4 g tłuszczów pochodzšcych z ryb przez pięć tygodni może przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej o 7-14 proc. Najlepsze gatunki dla osób dbajšcych o linię to: makrela, tuńczyk, łoso, dorsz, węgorz, halibut. Pamiętajmy, by ryby jeć kilka razy w tygodniu. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aureola.keep.pl
  •