Nalewka orzechowa Ogród Wrocławski, Alkoholowe przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
2009-08-17
Nalewka orzechowa | Ogrd WroÈ
Ogrd Wrocþawski
Zapiski z zielonej enklawyÈ
Reklamy Google
Wina
Projekt Ogród
Wrocławski
Butelka
Home
Przepisy z orzechami
Hity polskich blogów z przepisami. Setki
przepisów – linki do tysięcy!
zPierwszegoTloczenia.pl
Kiedy Umrzesz?
Kalkulator długości Ŝycia Sprawdź kiedy
umrzesz...
longlifex.pl
Nalewka orzechowa
midem on 25 czerwca 2009
Nalewki to bardzo polska specjalność. W XVIII I XIX wieku, kiedy właściwie jeszcze nie
było przemysłu wódczanego jako takiego, powszechnie sporządzano nalewki w
gospodarstwach domowych. Robiono je z najlepszych, najbardziej dojrzałych owoców.
LeŜakowały w piwnicach zwykle ponad rok i były chlubą pana domu. Za najlepsze uznawano z
wiśni, czarnej porzeczki i orzechów.
Koniec czerwca – początek lipca to czas na zrobienie nalewki orzechowej, jednej z
najstarszych i najbardziej cenionych polskich nalewek. To prawdziwie męski trunek,
ciemnobrązowy, o mocy ok. 45°, o przyjemnym gorzkoorzechowym smaku. Wódka ma
właściwości pobudzające apetyt i regulujący trawienie. W polskich domach podawano ją przed
jedzeniem jako aperitif, a takŜe na zakończenie sutych posiłków. W domowych zwyczajach
kieliszek orzechówki jest cenionym lekiem na niestrawność, ale niekoniecznie trzeba się źle
czuć, by uraczyć się tym trunkiem. W mroźne, zimowe wieczory kieliszek orzechówki
doskonale rozgrzewa i wprawia w dobry nastrój. W letnie wieczory przy ognisku teŜ smakuje.
Do sporządzenia nalewki owocowej potrzebne są zielone orzechy włoskie najlepiej w fazie
tzw. mlecznej dojrzałości, a więc wtedy, gdy całe, łącznie z zieloną skórką dają się łatwo kroić
noŜem, a sam orzech jest jeszcze częściowo w postaci mleczka lub galaretowatej białej masy.
Èblog-ogrodniczy.pl/È/nalewka-È
1/4
2009-08-17
Nalewka orzechowa | Ogrd WroÈ
Pół kilo takich orzechów trzeba pokroić drobno w talarki lub ćwiartki (uwaga! bardzo
brudzą ręce na brązowo) i zalać spirytusem 70° (butelka wódki 40°+ butelka spirytusu). MoŜna
dodać po maleńkim kawałku imbiru lub cynamonu. Nalew powinien odstać sześć tygodni –
warto co jakiś czas wstrząsnąć. Potem naleŜy go zlać przez płócienną szmatkę – to nalewka
wytrawna, a orzechy zasypać cukrem do całkowitego przykrycia (ok.30 dkg) i wystawić na
słoneczny parapet. Co jakiś czas wstrząsać. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści (ok. 3
tygodnie) zlać do osobnej butelki – to nalewka słodka.
Ostatnia faza przyrządzania nalewki orzechowej polega na zmieszaniu pół litra czystej wódki z
200g nalewki wytrawnej i 50 g nalewki słodkiej. Trzeba to dobrze wymieszać (wstrząsać) i
spróbować. O tym czy dodać więcej słodkiej nalewki albo np. trochę dobrego miodu musi
zadecydować osobisty gust. Na tym właśnie polega niepowtarzalny smak i charakter własnej
nalewki.
Po skończeniu doprawiania odstawić na 2 tygodnie, przefiltrować przez filtr do kawy (ok. 5 zł
za 100 szt.) i schować na kilka miesięcy. Zimowe święta i karnawał mogą być pierwszą dobrą
okazją do delektowania się orzechówką.
Smak jedzenia
| Komentarze (1)
Ogrody - porady wideo
Zobacz porady wideo artykuły, zdjęcia,
projekty.
Dom.Gazeta.pl
Pyszna czekolada i owoce
czyli Czekoladowe Fondue w zaciszu
domu. Oczaruj znajomych. Kup teraz!
sklep.LibraCafe.pl
Komentarze do ÐNalewka orzechowaÑ
1.
EWA
on 25 lipca 2009 at 14:49
#
Nalewki są fascynujące widzę ciekawość do podobnych tematów. Pozdrawiam,
Trackback URI
|
Comments RSS
Napisz komentarz
Name (wymagane)
Mail (hidden) (wymagane)
Website
Submit Comment
Èblog-ogrodniczy.pl/È/nalewka-È
2/4
2009-08-17
Nalewka orzechowa | Ogrd WroÈ
Wrocþaw
Zobacz co się Dzieje we Wrocławiu. Sprawdź Na
Planero.pl !
www.planero.pl
Mleko z Masþem na gardþo
Wzmacniaj Odporność Pijąc Actimel Pij Actimel
Codziennie. Wejdź !
Pi jActimel.pl/T radycyjneMetody
Hispanistyka - Wrocþaw
Twoją Pasją jest Język Hiszpański? Filologia
Hiszpańska we Wrocławiu!
www.WSF.edu.pl
Akcesoria Kuchenne
Drobiazgi przydatne w kaŜdej kuchni Wejdź lub
zamów tel. 041 343 16 65
www.rynekAGD.pl
Jesteś
gościem na tej stronie
Szukaj:
Szukaj
Ostatnie posty
Upalny letni dzień
Zielny bukiet
Rzepnik
Na wrzosowisku
Szuwarek?
Kategorie
Bez kategorii
(16)
Ogród
(109)
Smak jedzenia
(15)
Mój Wrocław
(12)
Jestem i patrzę
(49)
Archiwa
sierpień 2009
(17)
lipiec 2009
(19)
czerwiec 2009
(35)
maj 2009
(22)
kwiecień 2009
(10)
marzec 2009
(16)
luty 2009
(18)
Èblog-ogrodniczy.pl/È/nalewka-È
3/4
2009-08-17
Nalewka orzechowa | Ogrd WroÈ
styczeń 2009
(10)
grudzień 2008
(24)
listopad 2008
(29)
październik 2008
(1)
Polecane Strony
Forum Ogrodnicze
Księgarnia Ogrodnicza
Porady Ogrodnicze
W ogrodniczkach i…
Hasþa
choinki
cięcie krzewów
dalie
dieta czterech dni
dokarmianie
dokarmianie ptaków
drzewa i krzewy
Fiharmonia
Wrocławska
irysy
jabłoń
jesień
karmnik
kosaćce
kwiaty
kwiaty i ogrody
lato
listopad
muzyka
wiedeńska
na działce
ochrona roślin
Ogród
ogród działkowy
ogród japoński
ogród ozdobny
ogród przed
zimą
ogród wypoczynkowy
ogród w zimie
ogrody
ogrody działkowe
owady
owady w
ogrodzie
pielęgnacja ogrodu
podróŜ
prace na działce
przyroda
ptaki
ptaki w ogrodzie
róŜaneczniki i azalie
róŜe
rośliny cebulowe
sadownictwo
w ogrodzie
Wrocław
wrzośce
zdjęcia kwiatów
Meta
Zaloguj
Kanał RSS wpisów
Kanał RSS komentarzy
WordPress.org
Copyright © 2009
Ogrd Wrocþawski
WordPress Theme
design
.
Polityka Prywatności
.
Èblog-ogrodniczy.pl/È/nalewka-È
4/4
[ Pobierz całość w formacie PDF ]