Na każdą okazję - Ciasta z owocami, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ciasta z owocami
Póki sezon owocowy trwa, proponujemy przepisy na pełne słońca ciasta z owocami.
Czereśnie, wiśnie, maliny i jagody smakują zarówno w łatwym do zrobienia cieście
kruchym, jak i w efektownym torcie przygotowanym na większe przyjęcie.
Tort wiśniowy
Składniki
Ciasto: 12,5 dag mąki, łyżka kakao, łyżeczka proszku do
pieczenia, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, białko, 7,5 dag masła
lub margaryny. Biszkopt: 7,5 dag mąki, 4 żółtka, 10 dag cukru,
cukier waniliowy, 3 krople esencji migdałowej, szczypta
cynamonu, 3 białka, łyżka kakao, 3 łyżki mąki ziemniacznej, pół
łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie: 75 dag wiśni, 7,5-10 dag cukru, 4 łyżki mąki
ziemniaczanej, 2 łyżki wódki, szklanka śmietany, łyżka cukru pudru, 2 paczki
usztywniacza do bitej śmietany, cukier waniliowy, wiórki czekoladowe do dekoracji
Sposób przyrządzania
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Włożyć je na krótko do lodówki. Ciastem wyłożyć spód okrągłej tortownicy
wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. Przygotować
biszkopt. Ubić żółtka z 2 łyżkami ciepłej wody, następnie dodać 2/3 cukru i cukier
waniliowy, stale ubijając. Dodać przyprawy. Białka ubić na sztywno i dodać resztę cukru.
Delikatnie połączyć masę żółtkową z białkową (nie mieszać!). Całość posypać przesianą
mąką z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. Piec
w okrągłej formie wysmarowanej tłuszczem w nagrzanym piekarniku przez 30-35 min.
Wiśnie umyć, wydrylować, osłodzić i pozostawić, by puściły sok. Zagotować i osączyć,
ostudzić. Odmierzyć 0,25 l soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę soku
zagotować, zdjąć z palnika, dodać sok wymieszany z mąką ziemniaczaną i jeszcze raz
krótko zagotować. Dodać wiśnie, wódkę i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno i, dalej ubijając, dodać usztywniacz wymieszany z cukrem
pudrem i cukrem waniliowym. Na talerzu ułożyć upieczone ciasto, wyłożyć na nie połowę
masy wiśniowej i 1/3 śmietany. Przekroić biszkopt. Jeden krążek ułożyć na cieście
1
pokrytym masą wiśniową i bitą śmietaną. Na biszkopt wyłożyć resztę masy wiśniowej i
połowę pozostałej śmietany. Na to położyć drugą warstwę biszkoptu, udekorować resztą
śmietany, wiśniami i wiórkami czekolady. Postawić w chłodnym miejscu.
Torcik jogurtowy z owocami
Składniki
Ciasto: 7,5 dag masła, 15 dag sucharów, 3 łyżki cukru.Masa
jogurtowa: 15 listków żelatyny, 75 dag (ok. 3/4 l) jogurtu, 6 łyżek
cukru, 30 dag śmietany kremówki.
Nadzienie: puszka brzoskwiń, po 20 dag malin, jagód i
porzeczek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzania
Stopić tłuszcz. Suchary rozgnieść wałkiem na proszek, zagnieść z tłuszczem i cukrem.
Wyłożyć na okrągłą formę, docisnąć i wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w
niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać. Jogurt wymieszać z 3
łyżkami cukru. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Postawić w chłodnym miejscu,
aż jogurt zacznie tężeć. Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru i dodać do jogurtu.
Masę wyłożyć na spód z sucharów i odstawić na 3 godziny do lodówki. Brzoskwinie
osączyć. Pokroić na plasterki. Maliny, jagody i porzeczki przebrać, umyć. Torcik obłożyć
owocami. Sok z brzoskwiń dopełnić wodą do połowy litra, dosłodzić, zagotować i dodać
mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 2-3 łyżkach wody. Mieszając, ponownie zagotować i
przestudzić. Polać owoce, odstawić torcik do ostudzenia.
Sernik z czereśniami
Składniki
2
60 dag czereśni. Ciasto: 13 dag mąki, 10 dag masła, łyżka cukru pudru, jajo, szczypta
soli.
Masa serowa: 1 kg tłustego twarogu, 10 dag śmietany kremówki, 10 dag cukru, łyżka
cukru waniliowego, 10 płatków żelatyny
Sposób przyrządzania
Składniki ciasta zagnieść na gładką masę i wstawić na 20 min do lodówki. Tortownicę
posmarować cienko tłuszczem, wyłożyć ciastem i ponakłuwać je widelcem. Piec w
nagrzanym piekarniku około 20 min. Wyjąć z formy, ostudzić. Twaróg, śmietanę, cukier i
cukier waniliowy wymieszać. Czereśnie umyć, wydrylować. Żelatynę namoczyć i
rozpuścić w garnku na małym ogniu. Trzepaczką wymieszać żelatynę z masą
twarogową. Dodać 50 dag czereśni. Spód przełożyć na duży talerz, nałożyć obręcz
tortownicy i wyłożyć masę twarogową. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Udekorować
pozostałymi czereśniami.
Tarta z rabarbarem
Składniki
1 kg obranego rabarbaru Ciasto: 22 dag mąki, pół szklanki cukru,
15 dag masła, jajo, szczypta soli. Krem orzechowy: po 2,5 dag
orzechów włoskich lub laskowych, masła, mąki i cukru, małe jajo,
tarta bułka. Zalewa śmietanowa: szklanka kwaśnej śmietany, 10
dag chudego twarogu,12 dag cukru, 5 dag mąki, 3 jaja
Sposób przyrządzania
Składniki ciasta zagnieść, włożyć na pół godziny do lodówki, a następnie wyłożyć nim
wysmarowaną tortownicę. Zemleć orzechy i utrzeć z masłem, mąką, cukrem i jajem.
Ciasto posmarować kremem i posypać tartą bułką. Na tak przygotowanym cieście ułożyć
drobno pokrojony rabarbar. Składniki zalewy wymieszać na gładką masę i polać nią
ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny 10 min.
Tarta tutti frutti
Składniki
3
Owoce: 8 moreli, 2 owoce kiwi i 60 dag malin, porzeczek lub
innych owoców jagodowych. Ciasto: 25 dag mąki, pół kostki
masła, szczypta soli.
Krem: 4 jaja, 0,5 l mleka, 10 dag cukru, laska wanilii lub cukier
waniliowy, pół łyżki mąki, 3 dag masła
Sposób przyrządzania
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i masło pokrojone na kawałki. Rozrobić palcami,
dodając odrobinę wody. Uformować kulę ciasta i odstawić na godzinę. Rozwałkowanym
ciastem wyłożyć formę do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i piec 30 minut w niezbyt
nagrzanym piecu. Upieczone ostudzić. Przygotować krem. Do miski wbić żółtka, dodać
cukier i mąkę, mieszać, aż masa się spieni. Mleko zagrzać z laską wanilii, wyjąć ją,
mleko wlać do masy i, mieszając, ogrzewać na wolnym ogniu, aż utworzy się gęsty
krem. Dodać masło, wymieszać i ostudzić. Na upieczoną tartę nałożyć warstwę kremu i
umyte osączone owoce.
Ciasto z borówkami amerykańskimi i bezami
Składniki
Ciasto: 3 jaja, 15 dag cukru, cukier waniliowy, 15 dag tartej bułki,
pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka rumu, po szczypcie
zmielonych goździków i cynamonu, szczypta soli, tłuszcz do
wysmarowania formy.
Nadzienie: 60 dag świeżych lub mrożonych borówek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka
cukru.
Bezy: 4 białka, 2 łyżki cukru
Sposób przyrządzania
W misce ukręcić na puszystą masę żółtka z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodać
tartą bułkę, proszek do pieczenia, rum i przyprawy. Białka ubić na sztywno i wymieszać z
masą z żółtek. Wyłożyć ciasto na tortownicę wysmarowaną tłuszczem. Piec w
nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Borówki umyć, osączyć, osłodzić i zagotować w
garnku, dodając 1-2 łyżki wody. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością wody,
dodać do jagód, zagotować, a następnie masę ostudzić. Formę wyjąć z pieca, na cieście
ułożyć jagody. Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Masę włożyć do szprycy i wycisnąć
bezy na cieście. Piec 7 min i pozostawić w piekarniku do wysuszenia.
4
Ciasto porzeczkowe
Składniki
Ciasto: 25 dag mąki, pół szklanki cukru, 15 dag masła, pół paczki
cukru waniliowego, jajo, żółtko, szczypta soli, łyżka tartej bułki.
Nadzienie: 1 kg czerwonych porzeczek, 8 dag mielonych
migdałów,8 dag kaszy manny, 7 białek, 25 dag cukru pudru, 3
dag mąki ziemniaczanej, szczypta cynamonu
Sposób przyrządzania
Składniki ciasta zagnieść, włożyć do lodówki na pół godziny, a następnie wyłożyć nim
formę natłuszczoną i posypaną tartą bułką. Z białek ubić sztywną pianę, a następnie
dodawać stopniowo cukier puder, cały czas ubijając. Składniki nadzienia dodać do
ubitych białek i wyłożyć na ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku 90 min.
Ciasto migdałowe z jagodami
Składniki
25 dag świeżych lub mrożonych jagód.
Ciasto: po 25 dag masła, mąki i mielonych migdałów, 15 dag
cukru, jajo, szczypta mielonych goździków, łyżeczka cynamonu.
Zalewa: 3 jaja, po 100 ml jogurtu i śmietanki, 2,5 łyżki cukru
Sposób przyrządzania
Składniki ciasta zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. 2/3 ciasta wyłożyć na
tortownicę lub dużą formę do tart wysmarowaną masłem. Jagody umyć, osączyć i ułożyć
na cieście. Składniki zalewy wymieszać i wylać na jago-dy. Z reszty ciasta wykroić paski
szerokości 1 cm i ułożyć z nich kratkę na owocach. Piec około 50 min w piekarniku
nagrzanym do 200°C.
5
[ Pobierz całość w formacie PDF ]