NALEWKI-37 przepisów, Nalewki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Sk adniki:
1/2 l - 1 l szklanki spirytusu
2 szklanki cukru
8 ó tek + szczypta soli, aby kolor by intensywniejszy
Ajerkoniak Danusi Szadkowskiej
1/2 l - 1 l spirytusu (lub wódki zmniejszaj c ilo mleka)
2 cukry waniliowe
2 szklanki mleka
Metoda:
Mleko przegotowa , wsypa cukier, rozpu ci i ostudzi .
Przecedzi i zla do pojemnika.
Doda powoli szklank spirytusu i lask wanilii.
(1984)
Cytrynówka Danusi Szadkowskiej
1/2 l - 1 l
Sk adniki:
1/2 l - 1 l 40% wódki czystej
1 cytryna
20 ziarenek kawy
1/2 szklanki cukru
Metoda:
Ponacina cytryn i powtyka do naci ziarenka kawy.
Zala wódk .
Odstawi na dwa tygodnie a nabierze koloru.
Mo na zala jeszcze raz.
(1984)
1
Ilo :
Do zmieszanych ó tek z cukrem waniliowym powoli wla (zimne!) mleko.
Ilo :
Owoce umy , os czy i osuszy .
Dereniówka
5 y ek suszonych jagód
Dere ponak uwa szpilk , wraz z jagodami wsypa do s oja zala alkoholem.
S ój szczelnie zamkn i postawi na s o cu lub w ciep ym miejscu na 4 - 6 tygodni (co
kilka dni nim wstrz sa ).
Nast pnie przefiltrowa nalew do butelek i przechowa .
Owoce zasypa cukrem i wymiesza , s ój przykry p ótnem, obwi za i odstawi w
ciep e miejsce lub na s o ce (co pewien czas wstrz sa ).
Otrzymany syrop wymiesza ze zlanym nalewem i odstawi do sklarowania nalewki na
tydzie .
Potem przes czy przez filtr do szczelnie zamykanych butelek i odstawi na 5 - 6
miesi cy.
Im nalewka jest d u ej przechowywana, tym jest aromatyczniejsza i smaczniejsza.
Imbirówka
10 dag korzenia imbiru
2 cytryny (20 dag)
10 dag cukru
3 y ki miodu
0,75 l czystej wódki
Sposób wykonania :
imbir umy i pokroi w plasterki.
Cytryny umy i pokroi na ósemki.
Zala wódk , doda cukier oraz miód i odstawi na 2 miesi ce.
Nalewk przecedzi i rozla do butelek.
Ja owcówka
35 suszonych lub 70 wie ych owoców ja owca
2
1 kg owoców derenia
Sposób wykonania :
1 kg cukru
2 szklanki spirytusu 96-procentowego
2 szklanki ytniówki
Przechowywa w ch odnym miejscu.
Owoce op uka , os czy , w o y do butli, doda cukier i zala wódk .
1 l czystej wódki
Sposób wykonania :
Butl zatka i odstawi w ch odne miejsce na 6 tygodni (co 2 - 3 dni wstrz sa butl ).
Nast pnie zla p yn znad owoców do czystej butelki odstawi do sklarowania.
Po 2 tygodniach nalewk delikatnie zla znad osadu gumow rurk .
Osad przes czy przez lejek z wat i po czy z nalewk .
Ja owcówk mo na pi od razu, ale lepsza jest po 3 miesi cach.
Koniak domowy
Do g siorka wrzuci 20 dag suszonych liwek bez pestek, zala 50%
wódk , szczelnie zakorkowa i zostawi na cztery tygodnie, po czym zla
wódk , przefiltrowa , porozlewa do butelek, starannie je zakr ci ,
wynie w
Likier je ynowy
1,5 kg je yn
1 kg cukru
1 l spirytusu 96-procentowego
Sposób wykonania :
Dojrza e, dorodne je yny przebra oczy ci z szypu ek.
Nast pnie zmiksowa .
Wsypa cukier dok adnie wymiesza pozastawia na 2 dni.
Potem wla spirytus i ponownie dobrze wymiesza .
Po 3 dniach przecedzi przez g ste sito wy o one co najmniej podwójnie z o on gaz
lub przez filtr do kawy.
Pozostawi na tydzie , aby mieszanina si usta a.
Gdy osad opadnie na dno, a p yn stanie si klarowny, ostro nie przes czy p yn przez
bibu filtracyjn .
Odstawi na pó roku.
3
2 y eczki cukru
ch odne, suche miejsce na co najmniej rok.
Po tym czasie wódka b dzie smakowa jak prawdziwy koniak.
Zlewa do butelek z zakr tk .
Do g siorka wla litr spirytusu i szklank przegotowanej ostudzonej
wody, w o y pó kilograma pokrojonych na wiartki zielonych w oskich
orzechów, trzy gorzkie migda y oraz kawa ek cynamonu i 10 go dzików.
Likier orzechowy
G siorek szczelnie zakorkowa i pozostawi w ciep ym miejscu na 3
- 4
tygodnie (codziennie nim potrz sa ).
Nast pnie nalewk zla , przefiltrowa przez gaz lub bibu .
Pó kilograma cukru zala szklank wody i zagotowa .
Do gor cego syropu wla ostro nie orzechow nalewk , dok adnie
wymiesza , porozlewa do butelek.
W ciemnym i ch odnym miejscu przechowywa przez co najmniej rok.
Likier ma pi kny z otawy kolor, jest lekko gorzki i bardzo smaczny.
Likier z czarnych porzeczek
Do du ego g siora wla 3 l soku z czarnych porzeczek, doda 2 kg
cukru, litr przegotowanej wody, torebk dro d y winnych oraz 1 dag
ziela angielskiego i zostawi do fermentacji na 3 tygodnie.
Po tym czasie doda kilogram cukru i odstawi na nast pne 6 tygodni.
Listkówka z czarnych porzeczek
2 szklanki m odych, wie o rozwini tych listków czarnej porzeczki wraz z p dami (bez
ugniatania)
1 l ytniówki
1/2 y eczki do kawy kwasku cytrynowego
1 szklanka cukru
4
Wreszcie wla pó litra 96% spirytusu, szczelnie zakorkowa i zostawi
w ciemnym miejscu do sklarowania, po czym ostro nie porozlewa do
butelek.
Zakorkowa , odstawi na 2 - 3 miesi ce.
Nast pnie zla nalew i przechowa w zamkni tej butelce, a li cie zala reszt wódki i
pozostawi w ch odzie na 2 tygodnie.
Zla wyci g znad li ci i po czy z poprzednim nalewem, a li cie zasypa cukrem,
wymiesza i postawi w ciep ym miejscu na 4 - 5 dni, a cukier si rozpu ci.
zamkn , a potem odstawi w ch odne miejsce na tydzie .
Cz sto miesza .
Syrop zla , nalewk po czy z syropem, wsypa kwasek cytrynowy wstrz saj c,
wymiesza .
Nast pnie nalewk przefiltrowa rozla do butelek, zamkn je szczelnie odstawi na 3
miesi ce w ciemne, ch odne miejsce.
Miodówka
2 szklanki miodu
suszona skórka z 1/4 pomara czy
2 czubate y ki mielonej kawy
1/2 y eczki do kawy startej ga ki muszkato owej
1 l spirytusu 96-procentowego
1 szklanka rumu
Sposób wykonania :
Miód lekko zrumieni w rondlu, wla 1 szklank wody, w o y skórk pomara czow i
zagotowa .
Nast pnie miód zszumowa , zdj z ognia i przestudzi .
Kaw zmiesza z ga k muszkato ow , zala 1 szklank wrz tku, nakry spodkiem i
parzy 5 minut.
Do miodu wla przecedzon kaw , spirytus i rum, wymiesza i przela do butelek,
szczelnie zamkn i pozostawi na 6 tygodni.
Nast pnie zla p yn znad osadu, osad przefiltrowa reszt p ynu po czy z poprzednio
zlan nalewk .
Rozla do butelek i odstawi na tydzie .
Miodówka wrzosowa
1 szklanka p ynnego miodu wrzosowego
1 kawa ek suszonej skórki cytryny (bez albedo)
0,5 l spirytusu 96-procentowego
sok z 1 pomara czy
sok z 1 cytryny
5
Listki wraz z p dami op uka , os czy , w o y do s oja, zala 2 szklankami ytniówki,
Sposób wykonania :
[ Pobierz całość w formacie PDF ]