Nalewki i Likiery-66 przepisów, Nalewki

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Nalewka z rabarbaru

1/2 l sok z rabarbaru,

1/2 l spirytus,

15 dag miód prawdziwy
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki, wycisnąć sok w sokowirówce. Przelać do słoika, ciągle
mieszając powoli wlewać miód i spirytus, dokładnie wymieszać, szczelnie zamknąć. Włożyć do
lodówki na 2 doby. Następnie zamieszać, przelać do butelek, szczelnie zakręcić. Odłożyć w
ciemne i chłodne miejsce na 4 miesiące.
Nalewka z dzikiej róży
2 kg owoców dzikiej róży
1,5 l spirytusu
1 l wódki
4 szklanki miodu
garść goździków
2 torebki ekspresowej mięty
2 torebki ekspresowego rumianku
4 szklanki przegotowanej wody
Owoce dzikiej róży włożyć na noc do zamrażarki. Wypłukać, ponakłuwać szpilką w kilku
miejscach każdy owoc. Wrzucić do dużego słoja i wsypać zawartość torebek mięty i rumianku
oraz goździki. Wlać spirytus i odstawić na 1,5 miesiąca co kilka dni mocno potrząsając słojem.
Po półtora miesiąca zlać płyn, przecedzić. Zagotować miód z wodą, wystudzić, wlać wódkę.
Wszystko połączyć razem z nalewką i ostawić na minimum 3 miesiące. Najlepiej na pół roku.
Kolor jest piękny-bursztynowy a smak rzekłabym miód w gębie.
Pyszna nalewka z truskawek
2 kg truskawek
75 dag cukru
0,5 l spirytusu
0,5 l białego rumu
1 gałązka mięty -świeżej
2-3 plasterki limonki
szczypta chili
Umyte i pozbawione szypułek truskawki osuszyć. Przekrawać na pół, wrzucać do 5 l słoja lub
małego gąsiorka, i przesypywać cukrem. Odstawić na 2-3 dni, aż puszczą sok. Przez ten czas
potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił w soku. Wrzucić gałązkę mięty, plasterki limonki i
szczyptę chili. Zalać spirytusem i odstawić na 1 do 1,5 tygodnia. Zlać po tym czasie spirytus z
sokiem do butelki a truskawki w słoju zalać rumem i znów odstawić na 2-3 tygodnie.
Codziennie raz lub dwa potrząsać słojem. Po upływie podanego czasu zlać rum i połączyć ze
spirytusem. Wszystko razem wymieszać i przelać do butelek lub karafek. Schować w chłodne
i ciemne miejsce (a najlepiej takie, żeby nas nie kusiło), na min. 6 miesięcy.
Nalewka z truskawek
1kg umytych i osuszonych truskawek,
0,7 litra wódki
1/2 kg cukru
łyżeczka kwasku cytrynowego
szkl. wody
Truskawki włożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na dobę, w ciągu dnia
ustawiać w słońcu a w nocy w ciepłe miejsce. Odcedzić przez lniany woreczek, owoce
odcisnąć. Zagotować wodę z cukrem, odszumować, do gorącego syropu wlać nalewkę, dodać
kwasek i szybko schłodzić. Rozlać do butelek. Przechowywać w ciepłym miejscu.
Nalewka z czerwonej porzeczki

* 3 litry czerwonych porzeczek,

* 1-1,2 kg cukru,

* 1,5 litra spirytusu,

* 1 litr wody
Porzeczki oczyścić, opłukać i osuszyć. Wsypywać do 5 litrowego słoja , przesypując cukrem.
Odstawić na kilka dni, aż puszczą sok. Potrząsać codziennie słojem. Na chwilkę odkręcać co
jakiś czas nakrętkę, by nie rozsadziło nam słoika. Zalać po upływie kilku (2-5) dni spirytusem,
wymieszać i odstawić na min. tydzień .Po tym czasie zlać sok i dodać przegotowaną, zimną
wodę. Odstawić na ok.3 tygodnie , przefiltrować przez filtr do kawy i rozlać do butelek.
Schować na co najmniej pół roku w chłodne miejsce.
Nalewka z czerwonej porzeczki
czerwone porzeczki, wódka, cynamon, goździki sklepowe.
Sposób przygotowania:
Wycisnąć 1 l soku ze świeżo zebranych, dojrzałych czerwonych porzeczek. Przecedzić przez
sito, aby sok pozbawić ziaren. Sok wlać do gąsiorka. Wlać 2 1 wódki 45%. Dodać po 1,5 g
cynamonu i goździków sklepowych. Dobrze wymieszać. Gąsiorek dobrze zamknąć. Postawić w
ciepłym miejscu na dwa miesiące. Po tym czasie nalewkę zlać, filtrując przez bibułę fil-
tracyjną. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Postawić w ciemnym i chłodnym miejscu na
cztery miesiące.
Listkówka z czarnych porzeczek

2 szklanki młodych, świeżo rozwiniętych listków czarnej porzeczki wraz z pędami (bez
ugniatania)

1 l żytniówki

1/2 łyżeczki do kawy kwasku cytrynowego

1 szklanka cukru
Listki wraz z pędami opłukać, osączyć, włożyć do słoja, zalać 2 szklankami żytniówki,
zamknąć, a potem odstawić w chłodne miejsce na tydzień.
Następnie zlać nalew i przechować w zamkniętej butelce, a liście zalać resztą wódki i
pozostawić w chłodzie na 2 tygodnie.
Zlać wyciąg znad liści i połączyć z poprzednim nalewem, a liście zasypać cukrem, wymieszać i
postawić w ciepłym miejscu na 4 - 5 dni, aż cukier się rozpuści.
Często mieszać.
Syrop zlać, nalewkę połączyć z syropem, wsypać kwasek cytrynowy wstrząsając, wymieszać.
Następnie nalewkę przefiltrować rozlać do butelek, zamknąć je szczelnie odstawić na 3
miesiące w ciemne, chłodne miejsce.
Nalewka z czarnej porzeczki
Składniki
1,5 kg owoców czarnej porzeczki
3 l wody
400 liści z krzewu czarnej porzeczki
2 kg cukru
5 dag kwasku cytrynowego
1 l spirytusu
Zagotować owoce czarnej porzeczki z wodą i listkami, gotować ok.20 minut i odcedzić.
Wsypać cukier i kwasek cytrynowy. Po całkowitym ostudzeniu wlać spirytus, wymieszać i
rozlać do butelek. Otrzymamy ok. 5 l pysznej nalewki. Jedyny mankament-nalewka musi
odstać ok.2-3 miesięcy, aby jej skosztować. Ale naprawdę warto poczekać.
Malinowa naleweczka
2 kg malin dojrzałych ale jędrnych
75 -80 dag cukru
0,5 l spirytusu
0,5 l białego rumu lub wódki
2 plasterki limonki
Maliny przebrać, raczej ich nie płukać (chyba, że są brudne, ale bardzo delikatnie). Wsypać
do dużego np.3 l słoja, przesypując cukrem. Odstawić na 2-3 dni, codziennie potrząsając
słojem. Po tym czasie zalać spirytusem i wrzucić (lub nie) plasterki cytryny. Zostawić nalewkę
na tydzień. Zlać ostrożnie płyn znad malin do butelki a owoce zalać rumem lub wódką i
wymieszać. Potrząsać słojem kilka razy dziennie przez tydzień. Połączyć rum i spirytus.
Metalowy durszlak wyłożyć złożoną kilka razy gazą i przelewać nalewkę, aby pesteczki z malin
osiadły na gazie. Otrzymamy dzięki temu klarowną naleweczkę, którą rozlewamy do butelek i
chowamy głęboko do spiżarni na ok.6 miesięcy. Wcześniej też można się pokusić, ale warto
jednak poczekać, smak będzie głębszy, jak nalewka się "przegryzie". Dla kogo nalewka jest
za mocna, może dodać przegotowaną wodę w niedużej ilości, ale lepiej wypić mniejszy
kieliszek mocniejszej, za to smaczniejszej.
Wiśniówka Eweliny
Składniki:
1,5 kg wiśni
1 kg cukru
0,5 litra spirytusu
Sposób przyrządzenia:
Do słoika o pojemności ok. 3 litry należy wsypać wiśnie, zasypać cukrem, zalać spirytusem.
Odstawić w ciemne miejsce np do piwnicy i od czasu do czasu potrząsać, aż do rozpuszczenia
cukru. Po 4 miesiącach zlać wiśniówkę do butelek, a wiśnie zamknąć w słoiku, znakomicie
nadają się jako dodatek do różnego rodzaju ciast.
Nalewka wiśniowo miętowa
1 l wódki
5 szklanek dorodnych wiśni
20 pestek wiśni
20 listków mięty
½ cytryny pokrojonej w plastry
½ szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
Wiśnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na połowę, usunąć pestki, wiśnie lekko rozgnieść. 20
pestek wiśni rozbić używając młotka. Wszystkie składniki umieścić w szklanym gąsiorku,
szczelnie zamknąć. Postawić w nasłonecznionym miejscu na około 7 dni, mieszać kilkakrotnie.
Po 7 dniach gąsiorek przetrzymywać przez 4 tygodnie w miejscu zacienianym. Nalewkę
bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 2
miesiące aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.
Nalewka z aloesu
Przed zerwaniem liści aloesu na sok wynosimy roślinę na 2—3 dni do ciemnego
pomieszczenia. Rozgniecione i starannie wyciśnięte liście utrwalamy spirytusem w proporcji
1:1 (1 szklanka soku aloesowego na 1 szklankę alkoholu). Przechowujemy w ciemnych
butelkach najlepiej w lodówce. Roztwór soku można pić rozcieńczony wodą jako łagodny
środek ułatwiający trawienie. Nalewkę używamy również do leczenia skaleczeń, podrażnień i
pęknięć naskórka.
Nalewka z anyżu
Jedną torebkę (20g) anyżu wsypujemy do butelki zawierającej 0,25 1 spirytusu i odstawiamy
na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Po tym okresie płyn zlewamy i dodajemy do
wyługowanych ziaren 0,25 1 czystej wódki odstawiając butelkę na następne dwa tygodnie.
Obydwie nalewki łączymy i dosładzamy miodem. Zażywamy 3 razy dziennie po 15—20 kropli
w łyżeczce płynu lub cukru przy silnym męczącym kaszlu — jako środek wykrztuśny, w bólach
brzucha i dla pobudzenia trawienia.
Nalewka aloesowa
Nalewkę powinno się przechowywać w ciemnych butelkach.
Składniki
1/2 litra soku z aloesu
1/2 litra miodu naturalnego
1/2 litra spirytusu
1/2 litra soku z cytryn
Jak to zrobić
Wszystkie składniki mieszamy w dużym, szklanym naczyniu. Następnie płyn przelewamy do
ciemnych butelek. Odstawiamy na tydzień, lekko potrząsając, co jakiś czas.
Sok aloesowy
można przygotować z roślin uprawianych w domu, bądź też kupić gotowy w aptece. Do
przygotowania soku powinno się użyć roślin, które mają 5 lat. Liście mieli się w maszynce i
wyciska sok.
NALEWKA ALOESOWA
30 dag liści z 3 letniego aloesu (zrywane od najniższych)
1 butelka wina gronowego (np.Bycza krew)
1 słoik miodu pszczelego (200g)
50 g spirytusu 95%
WYKONANIE:
Zmiksować aloes. Dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Mieszaninę wlać do
ciemnych butelek i wstawić do lodówki na trzy dni. Po trzech dniach spożywać po jednej łyżce
stołowej dziennie. Jest to nalewka lecznicza. Pomaga na wszelkie bóle "wewnętrzne" żołądek,
i okolice oraz inne schorzenia trudno mi powiedzieć jakie. Ważne że pomaga. Działa również
wzmacniająco.
(Mój szwagier jakieś 15 lat temu dostał diagnozę rak jelit. Dzisiaj nie ma śladu po chorobie.
Może to przypadek ale codziennie pił tę miksturę i zadziałało.)
Umyte liście mocno rozdrabniam w malakserze i wlewam do dużego słoja. Na
jedną objętość rozdrobnionych liści należy dodać półtora objętości czerwonego
wina (wybieram półwytrawne), czyli do każdego litra pulpy aloesowej należy dolać
1,5 l wina. Z kolei na każde 2,5 l takiego nastawu dodaję szklankę płynnego,
dobrego miodu i pół szklanki spirytusu. Tak przygotowaną miksturę trzeba szczelnie
zamknąć i ostawić w ciemne miejsce lub słój owinąć papierem lub ściereczką. Po
dwóch tygodniach nalewkę należy zlać przez gęste sito albo gazę i odstawić do
sklarowania.
Taka nalewka aloesowa podobno oczyszcza organizm ze złogów toksyn i wzmacnia jego
siły witalne. Żeby działała skutecznie należy ją pić codziennie co najmniej przez miesiąc, po
jednym małym kieliszku przed snem. Czy rzeczywiście pomaga? Nie wiem, ale z pewnością
nie szkodzi.
Nalewka z aloesu
Potrzebne będą liście z rośliny 4-5 letniej, przed ich ścięciem rośliny nie podlewamy przez
2 tygodnie. Z uzyskanego surowca wyciskamy sok, mieszamy w równych proporcjach z
miodem i czerwonym winem. Pozostawiamy do maceracji przez 14 dni. Stosujemy przy
wrzodach żołądka po 1 łyżeczce 3 razy dziennie po jedzeniu
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aureola.keep.pl
  •