Najzdrowsze żółte warzywa i owoce, Coś dla zdrowia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Pozytywny wpływ na organizmUsprawniajš pracę mózgu, zawierajš dobroczynne witaminy, korzystnie wpływajš na wzrok, działajš pobudzajšco na organizm, pomagajš ukoić nerwy, poprawiajš nastrój, a przy tym spowalniajš procesy starzenia. Warto jeć żółte warzywa i owoce! Wybralimy te najzdrowsze.CytrynaCytryna działa antybakteryjnie. W składzie ma witaminę C (sok i mišższ z jednego 100-gramowego okazu zawiera 31 mg kwasu askorbinowego), witaminy z grupy B i witaminę PP. Jej skórka w naturalny sposób obniża cinienie krwi. Badania dowiodły, że spożywanie cytryny może pomóc zwalczyć komórki nowotworowe. Owoce oczyszczajš organizm z toksyn i usprawniajš przemianę materii. Picie wody z cytrynš wzmacnia odpornoć, dodaje energii po przebudzeniu i korzystnie wpływa na wyglšd skóry. Takš miksturę warto spożywać na czczo.MelonW 100 g ma jedynie ok. 40 kcal. Doskonale gasi pragnienie. Wykazuje szerokie działanie antyoksydacyjne, chronišc organizm przed wczesnym starzeniem i rozwojem gronych chorób, w tym nowotworów. Melon reguluje trawienie, usprawnia wzrok, działa moczopędnie i przeczyszczajšco. Może być stosowany jako naturalny rodek przeciw goršczce. Obecne sš w nim witaminy jak C i prowitamina A, a także potas oraz cytrulina, która uczestniczy w procesie detoksykacji organizmu. Spożywanie melonów chroni przed miażdżycš. Ciekawostkš może być fakt, że słowo melon wywodzi się od greckiego terminu "melopepon" oznaczajšcego "miękkie jabłko".AnanasJego właciwoci lecznicze znane sš od dawna. Zawiera m.in. błonnik, cukry, witaminy z grupy B, C, PP, A, mangan, żelazo, mied. Bardzo ważnym składnikiem jest bromelina - enzym, który usprawnia trawienie białka i wzmacnia odpornoć organizmu. Ananas wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwbólowe i łagodzšce stany zapalne. Jest dobry przy niestrawnociach, działa lekko moczopędnie. Warto go jeć, aby dodać sobie energii i wyregulować perystaltykę jelit, a także pomocniczo w chorobie wieńcowej. Najzdrowsze sš oczywicie ananasy wieże, nie z puszki. wietnie łšczš się z drobiem, ryżem, pasujš do sałatek i deserów. Smaczne sš też z grilla.KukurydzaJest bardzo smaczna - wietnie sprawdza się z grilla, jako dodatek do sałatki, zapiekanki itp. Obniża cinienie krwi, dobroczynnie działa na wštrobę, reguluje metabolizm. Zawiera duże iloci białka i lekkostrawnych tłuszczów. Obecne sš w niej witaminy: K, C, D, PP, E, z grupy B i prowitamina A. Kukurydza to produkt bogaty w sole mineralne takie jak żelazo, potas, mied, nikiel, fosfor. Olej, który otrzymujemy z jej ziaren, obniża poziom złego cholesterolu LDL i zmniejsza kruchoć naczyń włosowatych. Z badań wynika, że kukurydza daje dobre efekty w profilaktyce nowotworowej. To również naturalny lek przed schorzeniami dróg moczowych. I co dla niektórych bardzo ważne - nie zawiera glutenu.GrejpfrutNieprzypadkowo uważany jest za króla cytrusów. Sporód nich jest najzdrowszy. Jego skład jest nieoceniony - zawiera m.in. cenne flawonoidy, pektyny, witaminę C, E, PP, z grupy B, a także żelazo, magnez, mangan, fosfor, wapń, potas, cynk. Grejpfrut w ok. 90 proc. składa się z wody. Obecna w tym owocu naringina odpowiada za jego gorzki smak oraz za działanie lekko przeczyszczajšce i wspomagajšce przemianę materii. Regularne jedzenie grejpfrutów wzmacnia odpornoć, chroni serce, pomaga schudnšć. Owoc ma niski indeks glikemiczny - będzie bardzo dobry jako składnik sałatki albo wieżo wyciskanego soku. Możemy go upiec z dodatkiem bršzowego cukru.Żółta paprykaZalety papryki znane sš od stuleci - uprawiano jš już 2 tys. lat temu. Żółta papryka wród swoich kuzynek wyróżnia się przede wszystkim dużš ilociš witaminy E, zwanš witaminš młodoci, oraz B6. Ta ostatnia bierze udział m.in. w przemianie aminokwasów, ułatwiajšc ich rozkład, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów i hemoglobiny. Obecne w żółtej papryce luteina i zeaksantyna bardzo korzystnie wpływajš na wzrok. Jej spożywanie chroni nas też przed atakiem wolnych rodników i pomaga zachować szczupłš sylwetkę. Znajdujš się też w niej pierwiastki - magnez, mied, wapń, potas, żelazo.BananyBanany sš kaloryczne, ale warto je jeć dla zdrowia. Przede wszystkim sycš na długo. Stanowiš doskonałe ródło potasu i wielu cennych składników odżywczych - witamin z grupy B, E, D, K, C, A. Zwišzki obecne w bananach chroniš przed atakiem serca. Znajdziemy w nich także cenny błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami. Te smaczne, żółte owoce bardzo korzystnie wpływajš na układ nerwowy, poprawiajš nastrój, jednoczenie chronišc przed depresjš. Sš wietne na zaburzenia żołšdkowo-jelitowe. A przy tym dodajš energii, usprawniajš pamięć oraz koncentrację.Żółta fasolka szparagowaBardzo dobre ródło błonnika. Jest bogatsza w potas i fosfor od fasolki zielonej. W składzie ma m.in. witaminę C, E, z grupy B (w tym cenny dla kobiet w cišży kwas foliowy) i prowitaminę A oraz mangan. Żółta fasolka szparagowa wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie - wzmacnia serce, chroni wštrobę, usprawnia trawienie. Jest polecana w diecie osób z zespołem jelita drażliwego. Warto jš jeć, by pozbyć się toksyn nagromadzonych w organizmie. Chroni przed nowotworami i wzmacnia odpornoć, wykazuje łagodne działanie moczopędne. W 100 g ma jedynie ok. 30 kcal, fasolka pomaga więc zachować szczupłš sylwetkę. Najzdrowsza jest gotowana na parze, podana z dodatkiem oliwy i ziół. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • aureola.keep.pl
  •