Naleśniki z jabłkami, KUCHNIA-----przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Aromatyczne naleśniki z jabłkami
Składniki Przepis
ciasto 1:
15 dag mąki pszennej
250 ml mleka
5 dag cukru
jajo
szczypta soli
nadzienie:
3 jabłka
10 dag orzechów włoskich
10 dag cukru pudru
4 dag rodzynek
cynamon
ciasto 2:
10 dag mąki
2 dag cukru pudru
jajo
120 ml mleka
cukier waniliowy
Wymieszać trzepaczką albo mikserem skłądniki
ciasta 1 i odstawić na kilkanaście minut pod
przykryciem. Następnie usmażyć cieniutkie naleśniki
na patelni wysmarowanej olejem, w razie potrzeby
dolać odrobinę mleka. Należy uważać przy
przewracaniu naleśników, bo łatwo się rwą.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
dodać zmielone albo mocno rozdrobnione orzechy,
namoczone wcześniej rodzynki, cynamon i cukier.
Wszytsko dokłądnie wymieszać. Nadzienie nakładać
suto na naleśniki i składać je w kopertę.
Połączyć składniki ciasta 2. Każdy naleśnik zanurzać
w cieście (powinno być w miarę gęste) i od razu
wkładać na głęboki rozgrzany olej. Wyjmować
usmażone na złoto.
Smacznego. Uwaga! Naleśniki są bardzo syte
olej
[ Pobierz całość w formacie PDF ]